Stručno osposobavljanje – da ili ne?

U početku su mnogi burno reagirali na ovu vladinu mjeru, no činjenica je da se na takvo jedno mjesto ponekad javi i preko 500 osoba.

Kroničan problem mladih u Hrvatskoj, nezaposlenost, dovela je do toga da  Hrvatska danas zauzima treće mjesto u Europi po stopi nezaposlenosti mladih od 15 do 24 godine. Dakle, više od 50 posto mladih jednostavno nemaju priliku dobiti posao. Rezultat toga je obilaženje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i nemogućnost osamostaljivanja.

 Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa jedna je od mjera hrvatskog Ministarstva rada i mirovinskog sustava kojom se potiče zapošljavanje mladih osoba koje nakon školovanja ne mogu pronaći zaposlenje. Cilj mjere je nezaposlenim osobama bez radnog iskustva u zanimanju za koje su završili školovanje osigurati ulazak na tržište rada kroz stručno osposobljavanje za rad. Jedan od glavnih problema za mlade na tržištu rada je  nedostatak iskustva koje u školama i na fakultetima ne mogu dobiti. Ovakva mjera daje ti upravo to, što ti omogućuje veću zapošljivost. Uz stjecanje radnog iskustva, osiguran ti je i simbolični ‘đeparac’ od 1600 kuna, troškovi prijevoza, a broji ti se i radni staž.

U početku su mnogi mladi burno reagirali na ovu mjeru, smatrajući je prvenstveno kao mjeru koja omogućuje poslodavcima da ih iskorištava za tako malu naknadu. Međutim, svake godine sve više mladih uključuje se u mjeru stručnog osposobljavanja. Samo prošle godine, preko 19 tisuća mladih prošlo je osposobljavanje, od kojih je čak 62 posto nakon godinu dana zaposlilo se, što ukazuje na pozitivne utjecaj/rezultat ove mjere.

Nažalost tržište rada svaki dan je sve manje. Suočeni smo s situacijama da se danas na jedno ponuđeno radno mjesto zna javiti i preko 500 osoba. Bez radnog iskustva, nisi konkurentan/a na tržištu rada i teško ćeš dobiti posao. Činjenica je da sama mjera neće dugoročno pomoći u smanjivanju stope nezaposlenosti mladih. Treba mijenjati odnos prema obrazovanju, kao i sam način školovanja. Tek maleni postotak od 20 posto mladih zadovoljno je vještinama koje dobiju tijekom obrazovanja, kao i poslodavci koji tvrde kako mladi bez obzira na obrazovanje imaju manjak adekvatnih znanja potrebnih za popunjavanje određenih radnih mjesta.

 Činjenica je da sama mjera neće dugoročno pomoći u smanjivanju stope nezaposlenosti mladih. Treba mijenjati odnos prema obrazovanju, kao i sam način školovanja. Tek maleni postotak od 20 posto mladih zadovoljno je vještinama koje dobiju tijekom obrazovanja, kao i poslodavci koji tvrde kako mladi bez obzira na obrazovanje imaju manjak adekvatnih znanja potrebnih za popunjavanje određenih radnih mjesta.

Stručno osposobljavanje predstavlja prvi korak do pronalaska posla. Omogućava ti upoznavanje poslodavca, stjecanje radnog iskustva, samopouzdanja i sigurnosti te široku lepezu različitih učinaka i pogodnosti. Sretno!