Održan završni 3. modul lokalnog APR-a u Osijeku

IMG_20150530_102007

Udruga Inforur Koška sudjelovala je 30. svibnja 2015. u prostorijama Poduzetničkog inkubatora BIOS na završnom modulu Akademije za politički razvoj.

Treći modul programa posvećen je temi “Decentralizacija i lokalni razvoj kao prilika”. Lokalni program APR-a u Osijeku ima za cilj obrazovanje i povezivanje mlađih profesionalaca zainteresiranih za pokretanje razvojnih projekata u lokalnim zajednicama. Program su podržali Veleposlanstvo Sjedinjenih američkih država u Zagrebu i Grad Osijek.

U prvom dijelu 3. modula održaleće su se  dvije panel rasprave, prva posvećena izazovu razvoja tehnoloških i inovativnih projekata, i druga posvećena temi društvenog poduzetništva i ekonomiji sreće.

Projekte  razvoja tehnoloških i inovativnih projekata predstavili su:

Vedran Stapić, Portal Agroklub, koji nas je upoznao s poljoprivrednim aplikacijama i sve većoj važnosti upotrebe napredne tehnologije u poljoprivredi
Krunoslav Ris, Direktor, Betaware d.o.o. predstavio je svoju popularno aplikaciju CityHub, te na projektu “Pametnog drva”, predstavio je i modele koji se nameću sustavu kao potrebni te kako ih upotrebljavati.
dr.sc Milan Puvača, Direktor, Ofir d.o.o. predstavio  je svoju tvrtku te važnost pametnih projekata u obrazovanju.

Projekte Društvenog poduzetništva i ekonomija sreće predstavili su:

Anita Frajman Ivković, Docentica, Ekonomski fakultet u Osijeku predstavila svoju doktorsku disertaciju na temu Ekonomija sreće,objasnila je sve veću promjenu u ekonomiji svijeta, te kako ekonomisti uzimaju samo BDP kao mjerili blagostanja što se očito pokazalo pogrešnim modelom, na svom primjeru navela je nažnosti i drugih parametara koji se ne uključuju u pokazatelje.
Ante Vekić, Direktor, Modra nit d.o.o. predstavio društveno poduzetništvo u udruzi SLAP
Goran Jeras, Upravitelj, Zadruga za etično financiranje predstavnik Etične banke, predstavio modele etičnog financiranja i nužne promjene koje se nameću društvu u cijelini.

akon završetka obaju panela uslijedile su prezentacije projektnih ideja polaznika. Jesenka Ricl, Vedrana Kopić, Zdravko Ivić, Ivan Moher i Sven Špehar predstavili su projektnu ideju “Unaprjeđenje ponude kulturnog turizma kroz diversifikaciju radnih mjesta Istočnog dijela Hrvatske”; Mila Lečić, Tomislav Metelko, Martina Paulić i Vedrana Sabljo su predstavili projektnu ideju “IN-IN” (Inkubator inicijativa); Andrea Perković, Toni Tvrtković, Matej Knežević, Ivan Jurlina, Kornelije Pejić i  Martina Bogut  su predstavili projektnu ideju “MEms – mapiranje i edukacija marginaliziranih skupina”; i na kraju Ines Ličina i Dragana Lisjak su predstavile projektnu ideju “Revitalizacija poslovnog postrojenja – tvrtka XYZ d.o.o.”.

Po završetku predstavljanja projektnih ideja polaznicima su dodijeljene diplome o uspješno završenom programu.

Program u Osijeku je drugi provedeni program iz projekta “Lokalni programi APR-a” kojeg su inicirali i osmislili alumniji Godišnjeg programa APR-a, generacija 2012. Glavni podupiratelj projekta je bilo Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu, a osječki program je imao i potporu Grada Osijeka.

S dva provedena Lokalna programa, prvim u Splitu i drugim u Osijeku, Akademija za politički razvoj je omogućila  obrazovanje gotovo 50 mladih lokalnih lidera i profesionalaca o projektima financiranima od strane EU i održivom lokalnom razvoju, te je na taj način pridonijela osnaživanju lokalnih kapaciteta i razvoju društvenog kapitala u lokalnim sredinama.