Akademija za politički razvoj 1. modul

image-1
Udruga Inforur Koška sudjeluje u edukaciji koju financira Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu.

U Osijeku je 31. siječnja održan prvi modul programa “Lokalni resursi – pokretači ekonomskog i društvenog razvoja” koji se provodi u sklopu projekta “Lokalni programi APR-a”. Program je okupio 23 polaznika koji dolaze iz tri slavonske županije (Osječko – baranjska, Vukovarsko – srijemska i Virovitičko – podravska) i pripadaju različitim sektorima (javna uprava, poslovni sektor, civilno društvo, akademska zajednica). Sam projekt lokalnih programa APR-a za ciljeve ima educiranje, povezivanje i bolju suradnju lidera i profesionalaca zainteresiranih za lokalni razvoj te u konačnici bolje iskorištavanje resursa i potencijala koji postoje u lokalnim zajednicama. Projekt “Lokalni programi APR-a” od samog početka podupire Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj, a njegovu provedbu u Slavoniji podržao je i Grad Osijek.

Prvi modul programa pozdravnim su govorima otvorili Maja Jurišić, voditeljica projekta i članica Upravnog odbora APR-a, Domagoj Račić, predsjednik Upravnog odbora APR-a i Denis Ambruš, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

Poslije pozdravnih govora uslijedila su tri panela posvećena temi održivog lokalnog i regionalnog razvoja. U sklopu istih nazočni su se upoznali sa programima i fondovima EU važnima za lokalne zajednice, primjerima i iskustvima u provedbi projekata koji su financirani iz EU, izgradnji lokalnih kapaciteta i međusektorskoj suradnji.Programom “Lokalni resursi – pokretači ekonomskog i društvenog razvoja” nastoje se inicirati pozitivne promjene u lokalnoj zajednici te potaknuti konkretna suradnja pojedinaca kroz povezivanje i educiranje polaznika iz različitih sektora. U sklopu programa obrađivat će se teme koje se odnose na izazove i prilike razvoja lokalne zajednice decentralizacijom znanja, međusektorskom suradnjom te mogućnosti realizacije projekata putem natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava. Program se sastoji od 3 modula koji uključuju stručna izlaganja, praktične edukacije i mentorstvo razvoja projekata, a izvode ga predavači iz cijele Hrvatske s bogatim praktičnim iskustvom.

Kriteriji za odabir kandidata uključuju:

– uspješan profesionalni razvoj,
– javni angažman i/ili angažman u društveno-korisnoj djelatnosti,
– leadership potencijal,
– dodatno obrazovanje, širina interesa i područja stručnosti.
.

Selekcijski odbor Akademije odabrao je 23 sudionika i koji će sudjelovati na tri jednodnevne radionice/modula u Osijeku, prema sljedećem rasporedu:

31. siječnja 2015. – MODUL 1 „Održivi lokalni razvoj“

28. ožujka 2015. – MODUL 2 „Projekti financirani iz EU fondova – od ideje do realizacije“

30. svibnja 2015. – MODUL 3 „Decentralizacija i lokalni razvoj kao prilika“

U prvom modulu “Održivi lokalni i regionalni razvoj” sudjelovali su:
DANIEL MONDEKAR, zastupnik u Hrvatskom saboru i predsjednik saborskog Odbora za eurospke poslove
GORDANA STOJANOVIĆ, kordinator i voditelj projekta u RRA
SONJA VUKOVIĆ, Udruga za kreativni razvoj SLAP
DOMAGOJ RAČIĆ, direktor konzultantske tvrtke Mreža znanja
GABRIJELA ŽALAC, Pročelnica za međunarodnu suradnju i EU poslove Vukovarsko srijemskoj županiji