Financiranje projekata malog i srednjeg poduzetništva u sektorima prerade-HGK Osijek

IMG_20160204_092342
Županijska komora Osijek u suradnji s tvrtkom Lureti j.d.o.o. iz Petrijevaca organizirala je besplatni seminar o Mogućnostima financiranja projekata malog i srednjeg poduzetništva u sektorima prerade i proizvodnje koji se održao 4. veljače (četvrtak) u Županijskoj komori Osijek od 9 do 16 sati.

Cilj seminara je bio predstavljanje domaćih izvora financiranja, upoznati se sa sustavom europskih fondova, upoznati korake za pripremu kvalitetnih projektnih prijedloga te pokazati konkretne primjere iz prakse RH i ostalih zemalja EU.
mr.sc Tihomir Kovač kazao je da malo i srednje poduzetništvu ove godine očekuje otvaranje nekoliko natječaja za privlačenje novca iz europskih fondova. Trenutačno su otvorena dva, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija – jedan za opremanje u malom i srednjem poduzetništvu, a drugi za izgradnju i opremanje. Riječ je o kontinuiranim natječajima, otvorenim do kraja 2020. godine. S obzirom da je riječ o prilično kompleksnim natječajima, Hrvatska gospodarska komora je u suradnji s konzultantskom tvrtkom, organizirala seminar kako bi se malim i srednjim poduzetnicima pojasnilo što i kako treba činiti. Dosadašnja iskustva nekih od nazočnih poduzetnika nisu baš pozitivna. Smatraju kako je sve pretjerano komplicirano, posebice kada je riječ o izgradnji.
Ivana Plašćak je predstavila aktualne natječaje u Programu ruralnog razvoja 2014. – 2020. Te se posebno bazirana na mjeri 4. u smislu prerade, te ostalim mjerama koje su u najavi. Na seminaru je sudjelovao predsjednik Udruge i član udruge.